SOA21 PROGRAMME

3 DAYS I 4 CONCURRENT SESSIONS I CONTENT ON DEMAND FOR 6 MONTHS  I 100s OF HOURS OF CONTENT

Join us 06-08 December 2021 for a packed 3 day virtual SOA. Informing and inspiring you with the latest news and views from Critical Care. Discover our top pick of topics and speakers. Innovative and interactive sessions with traditional (short, sharp) presentations, panel conversations, editorials, lightning/SOAp box talks and poster and prize sessions. Something for everyone. Something for you. Connect, learn and share knowledge.

DAY 1

9.00 - 9.30

WELCOME TO SOA DAY 1

9.30 - 9.45

09:30 Liberty Singers (15 minutes)

9.45 - 12.45

09:45 Introductions (15 minutes)

10:00 Covid Reflections (75 minutes) Jane Garvey in conversation with Chris Whitty and Hugh Montgomery reflecting on the UK experience of COVID 19

Jane Garvey, Chris Whitty, Hugh Montgomery

11:30 Cold and Blue (75 minutes) Mike Tipton, diver, Chris Lemons and Jerry Nolan lead us through the physiology of cold immersion

    • Story telling of survival Chris Lemons
    • Physiology of cold immersion and hypoxia survival Mike Tipton
    • Inability to replicate outcomes in trials

Jerry Nolan

12.45 - 13.00

Chairs updates across the streams

13.00 - 17.45

13:00 Industry Insights -Sintetica (60 minutes)

14:15 The Covid Trials (75 minutes)

15:45 Global ICU (60 minutes)

  • Critical care as practised around the world and what we can learn
  • Challenges and opportunities in Global ICU Louise Thwaites, Naomi HammondBharath Kumar Tirupakuzhi Vijayaraghavan, Abi Beane, Finot Debe, Neill Adhikari, Arthur Kwizera, Dhruv Joshi, Ashwani Kumar, Diptesh Aryal, Swagata Tripathy, Phan Nguyen Quoc Khanh, Bharath Kumar

17:00 Patient Diaries (45 minutes)

  • Stories of survivorship and recovery from patients and what we can learn

14:15 Hail of Magic Bullets (60 minutes)

Manu Shankar Hari delivers an opinion piece on targeted immunological therapies for severe illness and what we have learnt from covid.

Manu Shankar-Hari

15:30 The Cauldron - Back to the Future (60 minutes) Doctors in training present their most interesting cases.

ICS Trainee Advisory Group

16:45 Publish and Be Damned (45 minutes) How best to disseminate information. Is traditional peer review dead? Are blogs/ twitter feeds and press releases better?

Naomi Lee, Anthony Gordon, Segun Olusanya, Scott Weingart, Matt Morgan

17:30 Social Media: Panning for Gold (15 minutes)

Segun Olusanya, David Lyness, Matthew Morgan

14:15 What Have They Ever Done for Us? (75 minutes) What have they ever done for us? A look at the workings/ funding and outputs of a number of NHS and academic institutions

Ramani Moonesinghe, Danny McAuley, Stephen Webb

15:45 Biomarker-Guided Antibiotic Treatment Decisions in Sepsis: Do You Have Clinical Equipoise? (45 minutes)

Paul Dark

  • NIHR PRONTO trial: Stacy Todd
  • NIHR BATCH trial: Enitan Caroll
  • NIHR ADAPT-Sepsis: Paul Dark
  • NIHR BATCH COVID: Jonathan Sandoe
  • NICE NIHR HTA health economics: Matthew D Stevenson

16:45 Research Masterclass (60 Minutes)

This session will describe how to develop a career in critical care that involves research. It will cover:

  • How to become a PI (Associate PI)
  • How to be trained in research
  • How to develop a career in research
  • How to be mentored in research

Jeremy Bewley

14:15 Transfer of the Critically Ill (90 minutes)

Adult critical care transfer – the current state of play: Scott Grier

Capacity transfers and the ethical conundrum: a pro/con debate and audience discussion Richard Browne, Scott Grier, Peter Beaumont, Dan Harvey

Long-distance transfers: what are the challenges and the solutions? Tom Dorris-Payne

Advanced practice in transfer: learning from paediatrics: Rachael Morrison

Training and education in adult critical care transfer: what could the future hold? Richard Browne

16:15 Because We Can (90 minutes)

Jugdeep Dhesi describes the POPS experience at GST and leads the discussion using a multi professional panel including patients and carers

Perioperative care for high risk patients - Jugdeep Dhesi

Implementing Shared Decision Making in the perioperative pathway - Catherine Meilak

Intensivists delivering perioperative care – the reality - Sheena Hubble

Panel discussion
Jugdeep Dhesi, Mark Taubert, Catherine White, Sheena Hubble

17.45 - 18.00

Daily round up across the streams

18.00 - 19.00

18:00 The Brindley Interviews (75 minutes) Peter Brindley talks to leading clinical academics and learns from their worst and best research

Peter Brindley, Kathryn Maitland, John Myburgh

DAY 2

9.00 - 9.30

WELCOME TO SOA DAY 2

9.15- 9.30

09:15 Ex Cathedra Singers (15 minutes)

9.30 - 12.00

09:30 How to do a SuDDICU (45 minutes) John Myburgh and colleagues discuss the complexities of such collaborative working. Including preliminary results on the SuDDICU trial

Fiona Goodman, Ian Seppelt John Myburgh

10:45 Shoot for the Moon then Back to Earth (75 minutes) The function of the European Space Agency and what we can learn for more earth bound patients. The rise of space tourism and its medical implications.

Jennifer Ngo-Anh, Jim Pawelczyk,  Zudin Puthucheary, Thomas Smith, Maria Stokes

09:30 Industry Insights - Pfizer (60 minutes)

09:30 Mentoring and Coaching (45 minutes) Introduction to mentoring by TAG

Sara Scott, Nancy Redfern, Liz Thomas, Louise Swan, Suzy O’Neill

10:30 Sabbaticals and International Working (30 minutes)

Guy Thwaites

 

09:30 ABCD ICM (75 minutes) Pre-recorded tutorials and practice pearls covering the multi disciplinary breadth of intensive care. Curated by members of TAG.

11:15 Industry Insights - Electrical Impedance Tomography: A compass for the safe route to optimal PEEP (Dräger Medical UK Ltd ) (30 minutes)

Paolo Navalesi

12.00 - 12.15

Chairs updates across the streams

12.15 - 5.00

12:15 Platform Shoes (45 minutes) Platform trials and rapid trial activity has been a feature of Covid care, Is this a credible strategy? What about international research? What about pharma?

Gavin Perkins, Hugh Montgomery and others

13:15 It’s the Journey and the Destination, Part 1 (60 minutes)
The roadmap to critical care rehabilitation

Zudin Puthucheary

Critical care physiotherapy outreach: David McWilliams,

Therapies prescription the PICUPS tool:  Eve Corner,

Post ICU syndrome: It's about the food:  Danielle Bear

Is post Covid care a good template for post ICU care?

Nazir Lone 

 more speakers to be confirmed.

14:30 It's the Journey and the Destination, Part 2 (45 minutes) Is post Covid care a good template for post ICU care?

Nazir Lone 

15:30 Jump in Folks, the Waters Fine (60 minutes) A look at the UK based trials that are currently recruiting or planning to and how people can participate.

Paul Dark, Ben Creagh-Brown, Bronwen Connolly

17:00 Industry Insights - TBC (10 minutes)

12:15 Industry Insights - GE Medical Systems (60 minutes)

13:30It’s My Skills Not My Badge (Workforce session) Future NHS, Future ICU (60 minutes) Horizon scanning What might ICU look like in the future Staffing/ technology/ deliverability

 

14:30 Rising Star - ICS Gold Medal Presentations (90 minutes)

Jeremy Bewley

16:30 Industry Insights - A physiologic approach to improve outcomes in patients with respiratory failure (Linet) (30 minutes) The presentation will focus on advanced physiologic respiratory monitoring in critically ill patients with respiratory failure

Lorenzo Berra

17:00 Industry Insights - Boston Scientific Ltd (10 minutes)

12:15 fTOE: accreditation in focused TOE (20 minutes)

Antonio Rubino

12:35 Findings and Reflections of the CORONA study (15 Minutes)

Prashant Parulekar

13:00 Workforce: It's my skills not my badge (60 minutes)

In critical care workforce planning, is there a role for skills based rostering?

Chair:

Eve Corner

Speakers:

Sara Scott, Marcus Appleton,

Ruth Endacott, Alison Leary

Alex Monkhouse

14:15 The Role of a Clinical Virologist (30 minutes)

Cariad Evans

14:45 Bats and all that Bats are the perfect breeding ground for superbugs

Jo Poole

15:30 Ultrasound Ninja (60 minutes) Cases where bedside ultrasound significantly changed care.

Ashley Miller, Marcus Peck

12:15 It's Common in the Tropics (60 minutes) Common life threatening disease in the tropics rarely seen in the UK, presented by local clinical teams in those countries.

Louise Thwaites, Sophie Yacoub, Arjen Dondorp, Binila Chacko, Soumyadeep Bhaumik, Bharath Kumar

13:30 MDT Diaries - How COVID Changed My Practice (75 minutes) Selected stories from the MDT

15:00 Calling Artemis: Recognition and management of Obstetric critical illness (90 minutes)

Audrey Quinn, Debbie Horner, Tony Kelly, Shilpa Mahadasu, Sally Young, Isabel Gonzales, Lindsay Garcia, Steve Cantellow, Arlene Wise

16:45 Opinion piece: Reflection and learning Covid19 and pharmacy workforce/ drug shortages (30 minutes)

Mark Borthwick, Rob Shulman

17.00 - 18.00

Daily round up across the streams

18.00 - 19.00

18:00 Annual Members Meeting

DAY 3

9.15 - 9.30

WELCOME TO SOA DAY 3

9.30 - 11.00

09:45 Music and Medicine (75 minutes) The science and practical application of acoustic therapies in critical care

Artur Jaschke, Maria Eldering, Katie Gallagher, Kirsty Ormston, Jörg Fachner, Alexander Street

09:45 Pensions & Retirement Planning - Schroders (30 minutes)

10:30 Industry Insights - Rapid molecular testing to guide antibiotic use in patients with severe pneumonia (bioMérieux UK Ltd) (30 minutes)
David Brealey will share his experience from the Inhale trial where a rapid multiplex molecular diagnostic assay was used to guide antibiotic treatment in HAP/VAP patients. He will discuss the impact on patient management care (illustrated by clinical cases) as well potential barriers surrounding its use into practice, such as clinician’s behaviour towards antibiotic prescribing.

David Brealey

09:45 NHS - Contracts, Salaries, Benefits (20 minutes)

10:15 Extreme Exercise: How to protect elite athlete performance and health in hot-humid environments (45 minutes)

Lee Taylor

09:45 Industry Insights - Thermo Fisher (30 minutes)

10:30 ABCD ICM (30 minutes) Pre-recorded tutorials and practice pearls covering the multi disciplinary breadth of intensive care. Curated by members of TAG.

11.00  - 11.15

Chairs updates across the streams

11.15 - 15.15

11:15 Year in Review - Most Impactful Publications (45 minutes) The most impactful publications of the last two years

Marlies Ostermann

12:15 My Head Hurts (120 minutes) A practical and academic summary of brain injury and what we can learn from neuro ICU
Chairs:

Tonny Veenith, Matthew Rowland, Halinder Mangat

Acute traumatic brain injury - Peter Hutchinson - Peter Hutchinson

Management of subdural bleed with a focus on novel therapeutic opportunities such as MMA embolisation - Celia Bradford

ICP – It’s not all that - Jonathan Rhodes

Setting up services in resource limited environments - Beverly Cheserem
Monitoring - what to use / when / how and what does it mean - Tony Belli

Inflammation following acute brain injury, new therapeutic opportunity - Arun Gupta

SAH with focus on DCI - Matt Rowland

Neuroimaging in acute brain injury, what did it teach about neuro physiology -
Virginia Newcombe

Neuro-prognostication after an acute traumatic brain injury - Halinder Mangat

Hypertonic solutions after TBI - Tonny Veenith

14:30 Next disease X (Are we ready?) (45 minutes)

Calum Semple

11:15 Industry Insights - Gilead (60 minutes)

12:45 Staffing for the Future of ICU (Workforce Session) (75 minutes) A multi disciplinary and multi professional panel from around the world discuss how best to deliver critical care, staffing models to use and what defines success.

14:00 Simulation! Really? (30 minutes) Has the introduction of simulation training really improved care, a personal view.

Sara-Catrin Cook

11:15 Live Well and Prosper (45 minutes) Wellbeing and its implications on staffing and quality of care

Kevin Fong, Stephen Webb, Alison Pittard

12:15 The National Wellbeing Project (30 minutes)

Julie Highfield

13:00 Oral Presentations (75 minutes) The best of submitted abstracts.

11:15 Pharmacy sessions (45 minutes)

Nudging for change –steering prescribing practice in critical care

John Warburton

Sedation weaning a literature review -

Xolani Dereck Gondongwe

PK PD of beta-lactam and aminoglycosides and effect of critical illness -

Mr Greg Barton

13:30 Guidance development (45 minutes) Guidelines development for critical care and how better to do it

Leticia Kawano-Dourado, Peter Brindley, Shondipon Laha, Catherine White

13:45 My Body is a Temple (60 minutes) Metabolism, endocrine exhaustion and use of supplements.

Karin Amrein, Emma Ridley

15.30 - 16.00

15:30 Best of the Rest: A Roving Eye at All the Recorded Material You Might Have Missed (15 minutes)

15:45 Presentations Awards and Closing Remarks

16.00 - 16.15

CONFERENCE CLOSE

We'll be announcing more talks & speakers soon...

The conference is supported by delegate fees and educational grants from various companies who have had no influence over the programme content or speaker choice. Sessions delivered with input from pharmaceutical and/or med tech companies are clearly shown on the programme